Loading

O nama ili put do prve olimpijske medalje


Organizirano sportsko jedrenje u Splitu započelo je 1890. godine osnutkom „Rowing and Yachting Cluba Adria“, s Poljuda kasnije preseljenog u istočni dio splitske luke, do samog lukobrana. Začetak drugog smjera razvoja sportskog jedrenja u Splitu bio je 1919. kada je nekolicina srednjoškolaca u barakama Športske pomorske sekcije Klasične gimnazije, na zapadnom dijelu splitske luke, podno stijena Solurata, osnovala „divlje“ srednjoškolsko društvo za promicanje jedrenja i dali mu ime „Labud“. To srednjoškolsko društvo 1924. godine i službeno postaje jedriličarski klub, a 1931. dobiva koncesiju za gradnju lučice u uvali Baluni. Dio članstva prvobitnog društva se odvojio i osnovao klub „Galeb“, ali o njihovoj djelatnosti nema nikakvih podataka pa se vrlo vjerojatno i brzo raspustio.

Nakon Drugog svjetskog rata rukovodstvo oružanih snaga tadašnje države posebnu je pažnju dalo razvoju sportova i fizičke kulture te je u kolovozu 1947. u Splitu osnovano Fiskulturno društvo „Mornar“, organizirano u sekcije pojedinih sportova s težištem što intenzivnijeg razvoja sportova na vodi. Sekcija jedrenja, sastavljena uglavnom od oficira koji su ribarske gajete i guceve iz djetinjstva sada zamijenili sportskim jedrilicama, okupila se u omanjoj prostoriji koju im je ustupio „Labud“, znajući da se baš jedrenjem more doživljava intenzivnije nego li drugim sportovima. Kao posebna sekcija koja je predstavljala Ratnu mornaricu, 1948. godine uključuju se u natjecanja, a iste godine organiziraju i prvu „Podgorsku regatu“. Broj članova je stalno rastao i ustupljena prostorija postala je tijesna te je prihvaćen prijedlog da se sekcija odvoji i u zapadnom dijelu uvale Baluni izgrade nove prostorije.

Cijela 1950. prošla je u pripremama za izgradnju, osniva se klub PBD „Mornar“ koji se iste godine u potpunosti otvara i građanstvu, nakon čega dolazi do naglog priljeva članstva. Mornarica je nabavila potreban materijal i gradnja objekta započeta je u travnju 1951. godine. Najveći dio radova obavljali su članovi i prijatelji kluba dobrovoljnim radom. Idejna skica izgleda kluba nastala je još 1948. godine. Hangar i lijevo krilo kluba završeni su u svibnju 1954. godine

Jedrenje se u Splitu tada afirmiralo kao društveno-sportska organizacija u okviru tada postojeće Narodne tehnike, pa se u klubu paralelno razvijalo i brodomodelarstvo. Sportski rezultati kluba su poznati, ali i ovo „društveno“ u jedriličarkom klubu Mornar je posebno istaknuto i važno kroz sve generacije koje su prošle kroz klub. Još od osnutka u klubu se organiziraju poduke o moru, jedrenju i mornarskim vještinama, naročito mladih, a pojam „Mornareva škola jedrenje“ imao je i još uvijek ima svoju težinu i značaj. Valjda je to uzrok zbog kojeg su se mnogi članovi kluba i profesionalno vezali uz more.

Novi prostori značajno doprinose daljnjem razvoju kluba. Već na OI u Helsinkiju 1952. godine „Mornar“ ima svog prvog olimpijca, rezervnog jedriličara u klasi „star“. Klubu je 1955. godine povjerena organizacija Prvenstva XVII. distrikta u klasi „star“, ekvivalent Europskom prvenstvu, što je do tada bilo najveće održano međunarodno jedriličarsko natjecanje u zemlji. Iz godine u godinu broj članova kluba raste i 1957. godine klub ima 630 članova, od čega je pola mladih, a među njima 61 djevojka. Kuriozitet je i činjenica da su, uz sve velike međunarodne rezultate kojima se klub ponosi, prvu takvu medalju ipak donijele djevojke. Bilo je to 2. mjesto juniorki na Europskom prvenstvu klase „snipe“ 1961. godine u Kopru.

OSVOJENE REGATE


Točan broj mnogobrojnih osvojenih Prvenstava države i domaćih regata više nije poznat jer je nesretnim slučajem veliki dio stare arhive kluba uništen, ali u sjećanju ostaje činjenica da je po ostvarenim nacionalnim rezultatima svake godine bio među tri najuspješnija jedriličarska kluba u državi. Ipak, jednim se trofejom samo „Mornar“ može pohvaliti. Na Brijunima se pedesetih i šezdesetih godina organizirala velika regata za sve klase, a pobjednik je bio najuspješniji klub. Bilo je to natjecanje za Kup Predsjednika Republike Josipa Broza Tita, a nagrada je bio posebno dizajnirani prelazni pehar. Nakon tri uzastopne pobjede 1955., 1958. i 1962. „Mornar“ je taj pehar dobio u trajno vlasništvo.

PLAVA VRPCA VJESNIKA


Godine 1976. Ratna mornarica, koja je potakla osnivanje i podupirala rad kluba, klubu ustupa sve brodove i kompletan inventar, a tri preostala krstaša „Podgorka“, „Vesna“ i „Kornat“ dala je u posudbu na deset godina. Upravo te godine posadi „Podgorke“ dodijeljena je Plava vrpca Vjesnika, jedinstveno godišnje priznanje za najhrabriji pothvat spašavanja ljudi i imovine te pružanje pomoći na moru.

Iako je „Mornar“ orijentiran uglavnom na sportsko jedrenje u malim i olimpijskim klasama to nikako ne znači da su druge grane jedrenja, brodomodelarstvo i krstaši, zapostavljeni. Klupskih krstaša više nema, ali jedrilice članova kluba sudjeluju na svim domaćim i nekim internacionalnim regatama. Osim toga, Mornarevci su nerijetko i većina posada krstaša nekih drugih klubova. „Mornar“ je organizator i prve domaće regate krstaša za samce, jedrenje oko Sušca još 1984., te regate za dvoje, opet oko Sušca 1996. godine. Istina, obje su bile ilegalne, neprijavljene, ali ova druga Sušac 100×2, održava se tradicionalno već od naredne godine, a regata za samce obnovljena je za Svetoga Nikolu 2002. godine.

Osim Prvenstva XVII. distrikta (Europe) klase „star“ 1955., kasnije i tehničkog dijela organizacije natjecanja u jedrenju na MI održanim u Splitu 1979. godine, „Mornaru“ su povjerene organizacije još nekoliko velikih međunarodnih Prvenstava:

1998. EP Optimista; 2003. EP Laser; 2003. EP Laser youth; 2005. EP Laser Radial;2005. EP Laser Radial youth; 2007. SP Splash; 2007. EP? Flash; 2013. EP Laser Radial youth; 2016. EP Laser U21; 2016. EP Laser Radial women’s; 2016. Eastern Hemisphere (EHC) Star; 2017. SP Laser; 2017. SP Laser, Laser Radial, master

Manje je poznato da je „Mornar“ ugostio reprezentaciju tadašnje Istočne Njemačke na zimskim pripremama za OI u Rimu. Od tada su mnogi strani jedriličari ovaj klub prepoznali kao odlično mjesto za trening i pripreme. Neki od njih postali su i članovi kluba te su u Splitu provodili veći dio godine. Dvojica takvih nositelji su olimpijskih medalja, naravno, za svoje zemlje, dvije za Sloveniju i jedne za Cipar.

Prva međunarodna medalja u jedrenju za Hrvatsku došla je u JK Mornar. Bila je to bronca na MI 1993. godine. Nadalje, jedriličari ovog kluba 1996. godine donose i prve svjetske medalje u klasi Optimist. Više od pola tadašnje reprezentacije bili su kadeti „Mornara“. U pojedinačnoj konkurenciji osvojeno je srebro, u momčadskoj zlato, a na team race natjecanju izborena bronca. Prvi Hrvat prvak svijeta u seniorskoj konkurenciji, 2002. godine u klasi Laser Radial, također je bio iz „Mornara“.

Od osnutka do sada „Mornar„ ima 6 olimpijaca koji su nastupili na sedam olimpijada: Helsinki, Rim, Sydney, Atena, Peking (Qingdao), London, Rio de Janeiro. Međutim, ima i još nešto čime se može pohvaliti malo koji klub u svijetu. U reprezentacijama više zemalja sedam službenih trenera na OI u Londonu, a u Riju šest, bili su ili treneri „Mornara“ ili su se kao sportaši afirmirali i svoje prve velike rezultate osvojili s ovim klubom.

Poznato je kako je po broju osvojenih medalja na MI, EP, SP i OI hrvatsko jedrenje u samom svjetskom vrhu, a trećinu svih tih medalja osvojili su jedriličari „Mornara“. Naravno, i prvu olimpijsku medalju za Hrvatsku, srebro iz Rio de Janeira u klasi Laser, osvojio je jedriličar ovog kluba.

Mediterranean Games

Year Class Class mark Result Place Sailor
1993 Laser Laser 3 LANGUEDOC-ROUSSILLON (FRA) Tonći Antunović
2001 Laser Laser 3 TUNIS (TUN) Mate Arapov
2009 Laser Laser 2 PESCARA (ITA) Tonči Stipanović
2013 Laser Laser 1 MERSIN (TUR) Tonči Stipanović

Mediterranean Championship

Year Class Class mark Result Place Sailor
1999 Europe 2 HYERES (FRA) Marko Višić

European Championships Games

Year Class Class mark Result Place Sailor
1961. Snipe Snipe 2 junior KOPER (SLO) Miranda Širola - Tonka Golubić
1964. Star (XVII. District) Star 2 LAKE AMMERSEE (GER) Ante Marušić - Andrija Roje
1970. Finn Finn 3 junior LAKE ORAVA (CSSR) leo Lolić
1970. M M 3 STOCKHOLM SWE Lenko Jakelić
1972. M 2 x 2 place PORTOROŽ (SLO) Lenko Jakelić
1999. Laser Laser 2 junior HELSINKI (FIN) Marin Mišura
2000. Laser Laser 1 junior WARNEMUNDE (GER) Marin Mišura
2001. Laser Laser 2 junior PUCK (POL) Luka Radelić
2001. Laser 4.7 Laser 1 RIVA DEL GARDA (ITA) Tonko Kumanić
2001. Laser 4.7 Laser 2 RIVA DEL GARDA (ITA) Joško Lalić
2002. Finn Finn 3 junior CESME (TUR) Marin Mišura
2004 Laser Laser 2 junior WARNEMüNDE (GER) Tonči Stipanović
2005. Laser RD Laser 1 SPLIT (CRO) Tonko Kuzmanić
2005. Laser RD Laser 2 SPLIT (CRO) Tonči Stipanović
2005. Laser Laser 2 CARTAGENA (ESP) Mate Arapov
2008. Laser 4.7 Laser 2 TROGIR (CRO) Lovre Perhat
2008. Laser 4.7 Laser 3 TROGIR (CRO) Toma Višić
2009. Laser RD Laser 3 CHARLOTELUND (DEN) Toma Višić
2010. Laser Laser 1 TALLINN (EST) Tonči Stipanović
2011. Laser Laser 1 HELNSIKI (FIN) Tonči Stipanović
2013. Laser Laser 1 DUBLIN BAY (IRL) Tonči Stipanović
2013. Laser RD Laser 2 (U16W) SPLIT (CRO) Sandra Lulić
2014. Laser Laser 1 SPLIT (CRO) Tonči Stipanović
2015. Laser Laser 3 AARHUS (DEN) Tonči Stipanović
2016. Laser RD Laser 1 (U21W) SPLIT (CRO) Sandra Lulić

Eastern Hemisphere Championships

Year Class Class mark Result Place Sailor
2016. Star Star 2 SPLIT (CRO) Tonči Stipanović - Ante Kujundžić

World Championships

Year Class Class mark Result Place Sailor
1993. M 3 junior POZNANJ (POL) Mate Arapov
1996. Optimist Optimist 2 LANGEBAAN (RSA) Aron Lolić
1996. Optimist Optimist 1 team LANGEBAAN (RSA) Aron Lolić, Luka Radelić, Marko Višić
1996. Optimist Optimist 2 team race LANGEBAAN (RSA) Aron Lolić, Luka Radelić, Marko Višić
1998. Laser Laser 2 junior CAPE TOWN (RSA) Marin Mišura
1998. Optimist Optimist 3 team TROIA (POR) Karlo Krpeljević
1999. Laser Laser 2 junior KUOPIO (FIN) Marin Mišura
1999. Laser RD Laser 2 junior LA ROCHELLE (FRA) Luka Radelić
1999. Optimist Optimist 2 MARTINIQUE (FRA) Tonči Stipanović
1999. Optimist Optimist 1 team MARTINIQUE (FRA) Joško Lalić, Tonči Stipanović
1999. Optimist Optimist 2 team race MARTINIQUE (FRA) Joško Lalić, Tonči Stipanović

Olympic Games

Year Class Class mark Result Place Sailor
2016 Laser Laser 2 RIO DE JANEIRO (BRA) Tonči Stipanović

Mediterranean Championship

Year Class Class mark Result Place Sailor
1999 Europe 2 HYERES (FRA) Marko Višić

European Championships Games

Year Class Class mark Result Place Sailor
1961. Snipe Snipe 2 junior KOPER (SLO) Miranda Širola - Tonka Golubić
1964. Star (XVII. District) Star 2 LAKE AMMERSEE (GER) Ante Marušić - Andrija Roje
1970. Finn Finn 3 junior LAKE ORAVA (CSSR) leo Lolić
1970. M M 3 STOCKHOLM SWE Lenko Jakelić
1972. M 2 x 2 place PORTOROŽ (SLO) Lenko Jakelić
1999. Laser Laser 2 junior HELSINKI (FIN) Marin Mišura
2000. Laser Laser 1 junior WARNEMUNDE (GER) Marin Mišura
2001. Laser Laser 2 junior PUCK (POL) Luka Radelić
2001. Laser 4.7 Laser 1 RIVA DEL GARDA (ITA) Tonko Kumanić
2001. Laser 4.7 Laser 2 RIVA DEL GARDA (ITA) Joško Lalić
2002. Finn Finn 3 junior CESME (TUR) Marin Mišura
2004 Laser Laser 2 junior WARNEMüNDE (GER) Tonči Stipanović
2005. Laser RD Laser 1 SPLIT (CRO) Tonko Kuzmanić
2005. Laser RD Laser 2 SPLIT (CRO) Tonči Stipanović
2005. Laser Laser 2 CARTAGENA (ESP) Mate Arapov
2008. Laser 4.7 Laser 2 TROGIR (CRO) Lovre Perhat
2008. Laser 4.7 Laser 3 TROGIR (CRO) Toma Višić
2009. Laser RD Laser 3 CHARLOTELUND (DEN) Toma Višić
2010. Laser Laser 1 TALLINN (EST) Tonči Stipanović
2011. Laser Laser 1 HELNSIKI (FIN) Tonči Stipanović
2013. Laser Laser 1 DUBLIN BAY (IRL) Tonči Stipanović
2013. Laser RD Laser 2 (U16W) SPLIT (CRO) Sandra Lulić
2014. Laser Laser 1 SPLIT (CRO) Tonči Stipanović
2015. Laser Laser 3 AARHUS (DEN) Tonči Stipanović
2016. Laser RD Laser 1 (U21W) SPLIT (CRO) Sandra Lulić

Eastern Hemisphere Championships

Year Class Class mark Result Place Sailor
2016. Star Star 2 SPLIT (CRO) Tonči Stipanović - Ante Kujundžić

World Championships

Year Class Class mark Result Place Sailor
1993. M 3 junior POZNANJ (POL) Mate Arapov
1996. Optimist Optimist 2 LANGEBAAN (RSA) Aron Lolić
1996. Optimist Optimist 1 team LANGEBAAN (RSA) Aron Lolić, Luka Radelić, Marko Višić
1996. Optimist Optimist 2 team race LANGEBAAN (RSA) Aron Lolić, Luka Radelić, Marko Višić
1998. Laser Laser 2 junior CAPE TOWN (RSA) Marin Mišura
1998. Optimist Optimist 3 team TROIA (POR) Karlo Krpeljević
1999. Laser Laser 2 junior KUOPIO (FIN) Marin Mišura
1999. Laser RD Laser 2 junior LA ROCHELLE (FRA) Luka Radelić
1999. Optimist Optimist 2 MARTINIQUE (FRA) Tonči Stipanović
1999. Optimist Optimist 1 team MARTINIQUE (FRA) Joško Lalić, Tonči Stipanović
1999. Optimist Optimist 2 team race MARTINIQUE (FRA) Joško Lalić, Tonči Stipanović

Olympic Games

Year Class Class mark Result Place Sailor
2016 Laser Laser 2 RIO DE JANEIRO (BRA) Tonči Stipanović